Rödhalsad snäppa

Rödhalsad snäppa

Calidris ruficollis

Känn igen rödhalsad snäppa på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Rödhalsad snäppa är en av de minsta vadarna och häckar på tundran i nordöstra Asien. Vintertid flyttar den långt söderut till Sydostasien och Australasien, ända till Tasmanien och Nya Zeeland, och den ses även regelbundet i västra Alaska och tillfälligt i Europa. Arten minskar snabbt och bedöms som nära hotad, främst till följd av habitatförluster vid viktiga rastplatser kring Gula havet.

Visste du det här?

  • Artnamnet ruficollis betyder ”rödhalsad”.
  • Vintertid kan den nå så långt som Tasmanien och Nya Zeeland.

Fakta om arten

Kännetecken

Mycket liten snäppa (12–14 cm) med svarta ben, kort, rak näbb och ganska långsträckt kropp. I häckningsdräkt är ansikte, hals och övre bröst tegelröda; vinter- och ungfågeldräkterna är grå respektive fjälligt bruna och mycket lika småsnäppans. Den saknar simhud mellan tårna.

Familj

Scolopacidae

Storlek

Liten (gråsparv)

Färger

brun, grå, vit, orange

Om livsmiljön

Häckar på torr tundra och födosöker i våta gräsmarker och mjuk lera. Under flyttning och vinter i flodbäddar och andra våtmarker, både vid kusten och i inlandet.

Föda

Främst små insekter och andra ryggradslösa djur som plockas i mjuk lera och våt gräsmark.

Beteende

Snabb och aktiv födosökare som vintertid ofta bildar stora blandflockar med andra små snäppor. Häckar på marken i en enkel grop, och båda föräldrarna ruvar.

Källor

Upptäck också