Kejsarörn

Kejsarörn

Aquila heliaca

Känn igen kejsarörn på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Kejsarörnen är en av Europas största rovfåglar, något mindre än kungsörnen. Den häckar i södra Östeuropa, Västasien och Centralasien och övervintrar i Afrika, på Arabiska halvön samt i Indien och Kina. Arten är globalt sårbar och har minskat främst på grund av förstörda livsmiljöer, förföljelse och kollisioner med kraftledningar. I Sverige ses kejsarörnen bara tillfälligt.

Visste du det här?

  • Österrike-Ungern valde kejsarörnen som heraldiskt djur.
  • Trots att den lägger 2–3 ägg är det inte ovanligt att bara en unge lämnar boet.

Fakta om arten

Kännetecken

Längd 72–80 cm och vingbredd 180–200 cm; något mindre och slankare än kungsörnen. Adulta fåglar är mycket mörka, nästan svarta, med ljust gulbeige hjässa och nacke och tydliga vita skulderfläckar. Ungfåglar är ljust sandbruna och längsstreckade, med mörka vingpennor och stjärt och ett ljust ”fönster” på de inre handpennorna.

Familj

Accipitridae

Storlek

Mycket stor (svan)

Färger

brun, gul, orange, vit

Om livsmiljön

Öppna landskap med inslag av mindre skogsdungar; undviker i regel höga berg, stora sammanhängande skogar och helt trädlösa stäpper.

Föda

Främst gnagare, särskilt sislar, men också fåglar och däggdjur upp till storleken av räv och mård.

Beteende

Flyttfågel som jagar över öppna marker och bygger ett stort bo av grenar i ett ensamt träd med god överblick. Lätena är djupare än kungsörnens, ofta en snabb serie hest skällande toner (”auk-auk-auk”).

Källor

Upptäck också