Gråhuvad vipa

Gråhuvad vipa

Vanellus cinereus

Känn igen gråhuvad vipa på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Gråhuvad vipa är en asiatisk vadare som häckar i fuktiga gräsmarker och våtmarker i nordöstra Kina, angränsande delar av Ryssland och Japan och flyttar vintertid till södra och sydöstra Asien. Den känns igen på grått huvud och hals, ett mörkt bröstband och kontrastrik svartvit teckning i flykten. Globalt bedöms den som livskraftig, men den påverkas av habitatförlust.

Visste du det här?

  • En gråhuvad vipa sågs i Värmland 2019 – ett mycket ovanligt fynd i Europa.
  • Artnamnet cinereus betyder ”askgrå”.

Fakta om arten

Kännetecken

Stor, långbent vipa utan tofs, med grått huvud och bröst avgränsat av ett svartaktigt bröstband, brun rygg, vit buk och gul näbb med svart spets och gula ben. I flykten syns vita armpennor, svarta handpennor och vit stjärt med svart ändband.

Familj

Charadriidae

Storlek

Stor (kråka)

Färger

grå, brun, vit, gul, svart

Om livsmiljön

Fuktiga gräsmarker, risfält och våtmarkskanter; vintertid liknande öppna, blöta marker.

Föda

Insekter, maskar och blötdjur som plockas på fuktig mark och i grunt vatten.

Beteende

Monogam och revirhävdande; lägger äggen i en enkel grop på marken. Vintertid ses den ofta i mindre flockar. Lätet är ett kort, genomträngande ”tji-itt”.

Källor

Upptäck också