Alpjärnsparv

Alpjärnsparv

Prunella collaris

Känn igen alpjärnsparv på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Alpjärnsparven är en stor järnsparv som lever i högalpina miljöer från södra och centrala Europa och nordvästra Afrika österut genom Asien till Japan och Taiwan. Den är mestadels stannfågel men flyttar ned i höjd vintertid och dyker någon gång upp som sällsynt gäst längre norrut. Beståndet är stort och stabilt, och arten bedöms som livskraftig. I Sverige är alpjärnsparven en sällsynt gäst.

Visste du det här?

  • Den bygger bo i klippskrevor och lägger ljusblå ägg.
  • Honan parar sig ofta med flera hanar, som sedan hjälper till att mata ungarna.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Stor och kraftig järnsparv: grått huvud och hals, vit strupe med svarta prickar, brunstreckad rygg och varmt rostbruna streck på sidorna. Vingen har ljusa prickband. Könen är lika. Skiljs från järnsparven på den klart större storleken och det grå- och brunspräckliga helhetsintrycket.

Familj

Prunellidae

Storlek

Liten (gråsparv)

Färger

grå, brun, vit, orange, svart

Om livsmiljön

Högalpina bergsområden på cirka 1 800–3 500 meters höjd, i öppna miljöer med klippor, blockmarker och låga örter; vintertid ofta på lägre nivåer.

Föda

Främst insekter och spindlar på sommaren och frön vintertid.

Beteende

Huvudsakligen stannfågel som rör sig i höjdled; ses ofta i små grupper, även under häckningen. Oskygg på platser där den vant sig vid människor. Sången är snabb och varierad och lätet lärkliknande. Bygger bo i klippskrevor och lägger ljusblå ägg.

Källor

Upptäck också