Pobrežník belavý

Pobrežník belavý

Calidris alba

Spoznaj druh pobrežník belavý podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Bežný

Pobrežník belavý je malý pobrežný vták zo čeľade slukovitých, ktorý hniezdi v arktickej tundre holarktídy a mimo hniezdenia obýva predovšetkým morské pobrežia. Známy je svojím rýchlym behaním po vlhkom piesku tesne pri čiare príboja. Počas ťahu využíva aj vnútrozemské vodné plochy a mokrade. Podľa medzinárodného hodnotenia patrí medzi najmenej ohrozené druhy.

Vieš, že…?

  • Ako jeden z mála pobrežníkov nemá zadný prst, takže na piesku zanecháva typické trojprsté stopy.
  • Pri kŕmení „naháňa“ ustupujúce vlny a rýchlo vyzobáva bezstavovce odhalené príbojom.

Hlas

Volanie
Hlas v lete
Varovný hlas

O druhu

Určovanie

V teréne pôsobí kompaktne a bledo: v zime má čistobiely spodok a svetlosivý chrbát, v lete je na hlave a hrudi ryšavý až tehlový s tmavým kropením. Má krátky, rovný čierny zobák a čierne nohy; od väčšiny podobných druhov ho odlíši veľmi bledé zimné sfarbenie, robustnejší dojem a chýbajúci zadný prst (v piesku zanecháva len tri prsty). Typický je rýchly, „hračkársky“ beh po vlhkom piesku pri čiare príboja; v lete a v zime je v lete viditeľný aj výrazný biely pás na krídlach pri lete.

Čeľaď

Scolopacidae

Veľkosť

Stredný (drozd)

Farby

biely, sivý, hnedý, čierny

O prostredí

Hniezdi v kamenistej až machovej arktickej tundre. Mimo hniezdenia uprednostňuje otvorené piesčité a štrkové morské pláže, prílivové zóny a lagúny; počas ťahu sa môže objaviť aj na brehoch jazier, riek a ďalších mokradiach vo vnútrozemí.

Potrava

Živí sa drobnými bezstavovcami – najmä kôrovcami, mäkkýšmi, morskými červami a hmyzom; na hniezdiskách v tundre zbiera najmä hmyz a ich larvy.

Správanie

Aktívne pobehuje po piesku v rytme prichádzajúcich a odchádzajúcich vĺn a rýchlymi klovmi zbiera potravu z povrchu. Často sa združuje do húfov, najmä mimo hniezdneho obdobia a počas ťahu. Je silne sťahovavý, hniezdi na zemi v tundre; mláďatá sú po vyliahnutí pomerne samostatné.

Zdroje

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC938622, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/938622

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC938621, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/938621

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC1075048, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1075048

Pozri si aj