Dážďovník skalný

Dážďovník skalný

Tachymarptis melba

Spoznaj druh dážďovník skalný podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Skôr vzácny

Dážďovník skalný je veľký, rýchly letec z čeľade dážďovníkovité, ktorý trávi väčšinu života vo vzduchu. Hniezdi kolóniovo na skalných stenách a miestami aj na vysokých stavbách; obýva široký areál od Afriky cez južnú Európu po južnú Áziu až k Himalájam. Vyznačuje sa nápadným kontrastom tmavého chrbta a bielych spodín s tmavým pásom cez hruď. Ide o sťahovavý druh, ktorý loví výhradne lietajúci hmyz.

Vieš, že…?

  • Starší názov „dážďovník skalný“ sa v minulosti používal aj pre iný druh, dnes známy ako lastovička skalná.
  • Mimo hniezdnej sezóny dokáže tráviť veľmi dlhé obdobia nepretržite vo vzduchu, pravdepodobne aj počas odpočinku.

Hlas

Hlas v lete

O druhu

Určovanie

Veľký dážďovník s dlhými kosákovitými krídlami a plytko vykrojeným chvostom. Spodina tela je nápadne biela od hrdla po brucho, oddelená širokým tmavým pásom cez hruď; vrch tela je tmavohnedý. V porovnaní s dážďovníkom obyčajným je zreteľne väčší, kontrastnejší a častejšie kĺže a krúži; hlas je prenikavý, piskľavý. Od iných dážďovníkov sa odlíši najmä veľkosťou a nápadne bielymi spodinami.

Čeľaď

Apodidae

Veľkosť

Stredný (drozd)

Farby

hnedý, biely, sivý, čierny

O prostredí

Strmé skalné steny, sútesky a horské oblasti; miestami využíva aj vysoké budovy. Potravu zbiera nad otvorenou krajinou, vodnými plochami a v termike okolo reliéfu.

Potrava

Lietajúci hmyz a iné drobné vzdušné článkonožce, ktoré chytá výhradne v lete; loví vysoko aj nízko nad terénom, často v stúpavých prúdoch okolo útesov a nad otvorenou krajinou.

Správanie

Rýchly, silný let s dlhými kĺzavými pasážami; koloniálne hniezdenie na skalách; väčšinu času trávi vo vzduchu a na podložku sa prichytáva najmä na zvislých stenách. Je sťahovavý, vo vzduchu často vysoko krúži a ozýva sa prenikavými hlasmi.

Zdroje

Pozri si aj