Čegrava veľkozobá

Čegrava veľkozobá

Hydroprogne caspia

Spoznaj druh čegrava veľkozobá podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Skôr vzácny

Čegrava veľkozobá je najväčšia z čegráv, nápadná veľmi masívnym červeným zobákom a drsným volaním. Má nesúvislé, takmer kozmopolitné rozšírenie a obýva pobrežia i veľké vnútrozemské vody. Loví najmä ryby rýchlymi plytkými ponormi a hniezdi v riedkych kolóniách na otvorených piesočnatých či štrkových ostrovoch. Je výrazne teritoriálna a pri hniezdach odvážne bráni svoje mláďatá.

Vieš, že…?

  • Je najväčšou čegravou na svete, jej mohutný červený zobák vidno aj na veľkú vzdialenosť.
  • Kolónie si intenzívne stráži a dokáže odohnať aj oveľa väčších votrelcov.

Hlas

Hlas v lete

O druhu

Určovanie

Veľká čegrava približne veľkosti menšej čajky, s masívnym červeno-oranžovým zobákom často s tmavším koncom. V svadobnom šate má plnú čiernu čiapku, mimo neho je temeno svetlejšie strakaté s tmavšou líniou cez oko; vrch tela je svetlosivý, spodina biela. Konce letiek sú tmavé, chvost je len plytko vykrojený (kratší a menej rozdvojený než u menších čegráv). Od iných čegráv ju odlíši najmä veľkosť, veľmi hrubý zobák a ťažší, menej „vznášavý“ let.

Čeľaď

Sternidae

Veľkosť

Veľký (vrana)

Farby

biely, sivý, čierny, červený

O prostredí

Pobrežné oblasti mora, estuáre, lagúny a piesočné či štrkové ostrovy; často aj brehy veľkých jazier a širokých riek. Uprednostňuje otvorené, nízke stanovištia s minimom vegetácie v blízkosti plytkých vôd; počas ťahu využíva aj nádrže a rybníky.

Potrava

Prevažujú malé až stredne veľké ryby; doplnkovo prijíma kôrovce a iné vodné bezstavovce, potravu chytá z letu krátkym ponorom alebo zbiera z hladiny.

Správanie

Lieta priamo, so silnými údermi krídel, pred útokom na korisť často na okamih zastaví a strmhlav sa spúšťa k vode. Hniezdi v riedkych kolóniách na zemi, pár je teritoriálny a agresívne bráni okolie; mimo hniezdenia často odpočíva na plážach, piesočných výbežkoch a bójach. Hlas je drsný, prenikavý, pripomínajúci krákavý výkrik.

Zdroje

Pozri si aj