Valkoposkihanhi

Valkoposkihanhi

Branta leucopsis

Tunnista valkoposkihanhi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Valkoposkihanhi on pääasiassa arktinen pesimälaji, jonka kannat keskittyvät läntiseen Siperiaan, Novaja Zemljalle, Huippuvuorille ja Grönlannin itärannikolle. Viime vuosikymmeninä laji on levittäytynyt myös Itämeren ympäristöön, ja muuttajamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Suomessa laji pesii saaristossa, rannikkoseuduilla sekä harvalukuisena sisämaassa. Haliaksella valkoposkihanhia tavataan maalis–huhtikuulta lokakuun loppuun, ja pitkällä aikavälillä muuttajamäärät ovat kasvaneet monikymmenkertaisiksi.

Tiesitkö tätä?

  • Sopivilla tuulilla Haliaksella voi toukokuussa näkyä kymmenien tuhansien valkoposkihanhien päivämuuttoja.
  • Haliaksella kevätmuutto on aikaistunut seurantajakson aikana keskimäärin 12 vuorokaudella.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Typäkkä keskikokoinen hanhi: musta pää ja kaula, joissa selvä valkoinen poski–otsalaikku; valkea alavatsa ja musta rinta muodostavat voimakkaan kontrastin. Selkä on harmaa musta‑valkojuovitteisin peittein. Erottuu kanadanhanhesta pienemmällä koolla ja valkoisesta poski–otsalaikusta; sepelhanheen verrattuna valkea vatsa ja vaaleampi harmaa yläsiipi korostuvat.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

musta, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla kivikoissa, jyrkänteillä ja kallioisilla alueilla lähellä kosteikkoja; Itämeren alueella saaristossa ja rannikoilla. Talvehtimisalueilla suosii rantaniittyjä, marskimaita ja viljelysmaita.

Ruokavalio

Kasvinsyöjä, joka syö pääasiassa ruohovartisia kasveja; pesimäkauden ulkopuolella laiduntaa erityisesti rantaniityillä, marskimailla ja pelloilla.

Käyttäytyminen

Seurallinen pesimäkauden ulkopuolella ja ruokailee tiheinä parvina; ääntely on kimeää ja kantavaa. Muuttaa arktisilta pesimäalueiltaan talvehtimaan pääosin Pohjanmeren rannikoille ja palaa usein samoille pesimäpaikoille vuodesta toiseen.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC466464, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/466464

Ääni: Joost van Bruggen, XC433386, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/433386

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26299

Tutustu myös