Valkoperäsirri

Valkoperäsirri

Calidris fuscicollis

Tunnista valkoperäsirri äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Valkoperäsirri on pieni, pitkämatkainen kahlaaja, joka pesii Alaskan ja Kanadan pohjoisella tundralla ja talvehtii Etelä-Amerikan eteläosissa. Euroopassa se on harvinainen harhailija. Lajin kanta on arvioitu vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa valkoperäsirri on havaittu hyväksytysti vain 10 kertaa vuoden 2024 loppuun mennessä.
  • Valkoperäsirri on yksi äärimmäisimmistä pitkänmatkan muuttajista: se voi ylittää koko Pohjois-Amerikan noin kuukaudessa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö sirri, jolla on kesäpuvussa tummanruskea selkä ja valkea vatsapuoli; talvipuvussa selkä on vaaleanharmaa. Erittäin pitkät siivet ulottuvat maassa pyrstön taakse ja antavat hoikan vaikutelman. Lennossa valkea perä erottuu, mikä yhdessä siipisuhteiden kanssa auttaa erottamaan lajin muista sirreistä.

Heimo

kurpat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii kumpareisella, soistuneella arktisella tundralla. Muutolla ja talvella käyttää monentyyppisiä kosteikkoja, kuten laguuneja, jokisuistoja, soita ja vuorovesirantoja.

Ruokavalio

Pääasiassa pieniä selkärangattomia: nilviäisiä, äyriäisiä, monisukamatoja ja hyönteisiä; lisäksi jonkin verran siemeniä ja kasvien osia.

Käyttäytyminen

Ruokailee kahlaamalla matalassa vedessä ja mutarannoilla tökkien ja poimien. Muutto koostuu sekä tauottomista pitkistä lennoista että lyhyemmistä pysähdyksistä. Pesä on maassa kasvillisuuden suojassa; munia on tavallisesti 3–4, ja niitä haudotaan noin 21–22 päivää. Kutsuääni on metallinen ja erottuu parvessa.

Lähteet

Tutustu myös