Sepelhanhi

Sepelhanhi

Branta bernicla

Tunnista sepelhanhi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Sepelhanhi pesii Euraasian, Pohjois-Amerikan ja Grönlannin arktisella tundralla. Pohjoisimmat eurooppalaiset kannat pesivät Huippuvuorilla ja Siperian arktisilla rannikoilla, ja talvehtimisalueet ovat Länsi-Euroopan rannikoilla. Venäjällä pesivä kanta on taantunut, kun taas Huippuvuorten ja Grönlannin pesimäkannat runsastuvat. Suomea lähimmät pesimäalueet ovat Ural-vuoriston itäpuolella. Laji muuttaa runsaslukuisena Suomenlahden kautta loppukeväällä ja alkukesällä, ja sitä havaitaan läpimuuttajana myös syksyllä, jolloin se on selvästi harvalukuisempi.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella sopivilla tuulilla voidaan laskea yhden päivän aikana useita tuhansia sepelhanhia.
  • Euroopan vanhin rengastettu sepelhanhi on elänyt 28 vuotta ja 8 kuukautta.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö, lyhytnokkainen hanhi: pää ja rinta mustat, kaulassa valkea sepel; selkä harmaanruskea ja kupeet vaaleahkot, alaperä puhtaan valkoinen. Pieni koko, lyhyt nokka ja kaulan sepel auttavat erottamaan sen muista hanhista.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

musta, ruskea, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Arktisten alueiden rannikot ja tundra, vetiset luhdat ja suot; muuttoaikoina ja talvella tavataan meren rannikoilla ja lahdilla.

Ruokavalio

Pesimäalueilla laiduntaa ruohoa, sammalta ja jäkälää sekä puolisukeltaa vesikasveja ja vesihyönteisiä. Talvehtimisalueilla suosii erityisesti meriajokkaiden juuria, korsia ja lehtiä.

Käyttäytyminen

Muuttaa yleensä suurina parvina. Pesii maassa usein lähellä vettä; naaras hoitaa hautomisen, ja poikaset ovat pesäpakoisia. Pari on monivuotinen ja pesäpaikkauskollinen. Haliaksella keväthavainnot keskittyvät toukokuun jälkipuoliskolta kesäkuun alkuun, ja havaittavuus riippuu sääolosuhteista. Pitkällä aikavälillä Haliaksen havaintomäärät ovat vähentyneet noin neljänneksen.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC815463, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/815463

Ääni: Sonothèque ADVL, XC705887, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/705887

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26300

Tutustu myös