Ruostepääsky

Ruostepääsky

Cecropis rufula

Tunnista ruostepääsky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Ruostepääsky on haarapääskyä muistuttava pieni varpuslintu, jonka yläosat ovat sinimustat, alaosa vaalea, yläperä vaalea ja niska ruosteenruskea; haarapääskyn tumma rintavyö puuttuu. Laji pesii Luoteis-Afrikasta ja Etelä-Euroopasta Lounais- ja Keski-Aasiaan ja talvehtii Afrikan savanneilla. Sen levinneisyys on viime vuosikymmeninä laajentunut Euroopassa pohjoisemmaksi.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa ruostepääsky on erittäin harvinainen: hyväksyttyjä havaintoja on kertynyt vuoden 2024 loppuun mennessä 33.
  • Ruostepääsky voi seurata kamelilaumoja ja napsia niiden ympärillä parveilevia kärpäsiä.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Erottuu haarapääskystä vaalean yläperän ja ruosteenruskean niskan perusteella sekä siitä, että tumma rintavyö puuttuu. Siivet ovat hieman pyöreäkärkisemmät ja lyhyemmät ja pyrstö lyhyempi kuin haarapääskyllä; alta yleisilme vaalea, päältä sinimusta, ja pyrstön aluset mustat.

Heimo

pääskyt

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

oranssi, sininen, musta

Elinympäristön kuvaus

Saalistaa kumpuilevilla ja vuoristoisilla ruohomailla, maatalousmaisemissa ja kylien yllä. Pesii jyrkänteillä ja kallionkielekkeiden alla sekä yleisesti siltojen, alikulkujen ja rakennusten rakenteissa.

Ruokavalio

Saalistaa ilmassa lentäviä hyönteisiä, usein yhdessä muiden pääskyjen kanssa; sateella voi poimia termiittejä maasta, ja toisinaan se seuraa kamelilaumoja kärpäsiä pyydystäen.

Käyttäytyminen

Nopea ja ketterä lentäjä, joka saalistaa hyönteisiä ilmasta. Rakentaa savesta ja korsista suljetun pesän, jossa on lyhyt putkimainen lentoaukko, usein ihmisen rakennelmiin; molemmat emot hautovat 3–5 munaa noin kahden viikon ajan. Ei yleensä muodosta suuria pesimäyhdyskuntia, mutta parveilee pesimäajan ulkopuolella.

Lähteet

Tutustu myös