Riskilä

Riskilä

Cepphus grylle

Tunnista riskilä äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Riskilä pesii Euraasian pohjoisilla merialueilla, Grönlannin rannoilla sekä Pohjois-Amerikan koillisilla merialueilla; pohjoisimmat pesimäalueet ovat Huippuvuorilla ja Severnaja Zemljalla. Se on lähimuuttaja ja monin paikoin paikkalintu. Lajia uhkaavat ilmastonmuutoksen aiheuttama sopivan ravinnon väheneminen, öljyvuodot, ympäristömyrkyt ja kalaverkkoihin menehtyminen. Suomessa riskilä on ruokkilinnuista runsain ja laajimmalle levinnein, vahvimpana itäisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä, Ahvenanmaalla ja Merenkurkussa; kokonaiskanta on noin 18 000 paria, ja pesimäkanta on luokiteltu vaarantuneeksi. Suomalaiset riskilät talvehtivat eteläisellä Itämerellä ja Tanskan salmissa.

Tiesitkö tätä?

  • Riskilä on pohjoisella Itämerellä ruokkia huomattavasti yleisempi talvehtija.
  • Paikoin Suomen pesimäkannat ovat elpyneet minkin tehokkaan poistamisen ansiosta.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Mustavalkea ruokkilintu: kesäpuvussa kauttaaltaan tumma, siivessä selvärajainen valkea laikku; jalat punaiset ja nokka musta. Talvipuvussa mustan–harmaan–valkoisen kirjava; nuorilla samantapainen kirjavuus ja etuosassa ruskehtavaa sävyä. Kimeä vihellys tukee määritystä.

Heimo

ruokit

Koko

Iso (varis)

Värit

musta, valkoinen, punainen

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy puuttomilla kallioluodoilla, kivikkoisilla rannoilla ja kivilouhikoissa, usein lokki- tai tiirayhdyskuntien läheisyydessä; pesii raoissa ja kivien väleissä.

Ruokavalio

Sukeltaa merenpohjan tuntumassa ja syö ennen kaikkea kalaa ja äyriäisiä sekä muita pohjaeläimiä rannikon matalissa vesissä; Itämerellä se suosii erityisesti tuulenkaloja.

Käyttäytyminen

Lähimuuttaja ja monin paikoin paikkalintu, joka talvehtii jäättömillä merialueilla. Pesii keskimäärin pienemmissä yhdyskunnissa kuin ruokki, ja pesimäaikaan linnut liikkuvat pesimäluotojen ja ruokailualueiden välillä. Ääni on kimeä vihellys. Suomessa kevätmuutto alkaa huhtikuun alussa ja jatkuu pitkälle alkukesään, ja syysmuuttoa havaitaan syyskuun lopulta marraskuun alkuun.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27855

Tutustu myös