Punapäälepinkäinen

Punapäälepinkäinen

Lanius senator

Tunnista punapäälepinkäinen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Punapäälepinkäinen pesii Euroopassa Välimeren ympäristössä; kanta on 2–3 miljoonaa paria, ja se on taantunut varsinkin läntisillä ja pohjoisilla pesimäalueilla. Laji on kaukomuuttaja, joka talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomessa punapäälepinkäinen on harvinainen harhailija (43 havaintoa vuoden 2022 loppuun mennessä), ja keväiset havainnot ovat selvästi syksyä yleisempiä; viime vuosina laji on havaittu lähes vuosittain.

Tiesitkö tätä?

  • Lajilla on silmukkamuutto: kevät- ja syysmuutto kulkevat eri reittejä.
  • Punapäälepinkäisellä on kolme alalajia, joiden levinneisyys jakautuu Välimeren alueelle ja Lähi-itään.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiraan tunnistaa punaruskeasta päälaesta ja niskasta, tummasta kasvomaskista, mustasta selästä ja selkeistä valkoisista hartialaikuista; yläperä on valkoinen ja nokka tukeva.

Heimo

lepinkäiset

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

musta, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Kuivahkot, avoimet ja pensaikkoiset alueet, kuten hedelmätarhat.

Ruokavalio

Saalistaa isoja hyönteisiä ja muita pikkueläimiä.

Käyttäytyminen

Piilotteleva lintu, joka pysyttäytyy lehvästön suojassa; varoittelee karkeasti ja laulaa sointuvia säkeitä, osaten myös matkia muita lintuja.

Lähteet

Tutustu myös