Pikkusirkku

Pikkusirkku

Emberiza pusilla

Tunnista pikkusirkku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pikkusirkku on taigavyöhykkeen sirkkulaji, jonka levinneisyys ulottuu Koillis-Euroopasta pitkälle Venäjän itäosiin; Euroopassa se pesii Suomen, Ruotsin ja paikoin Norjan pohjoisosissa. Fennoskandiassa pesivät pikkusirkut muuttavat kauas itään ja talvehtivat Kiinan eteläosissa. Suomessa laji on pohjansirkkua harvalukuisempi, ja maamme pesimäkannaksi on arvioitu noin 30 000 paria. Kanta runsastui 1900-luvun loppupuolelle, mutta viime vuosikymmeninä on viitteitä mahdollisesta taantumisesta.

Tiesitkö tätä?

  • Suomella on Euroopan mittakaavassa erityisvastuu pikkusirkun seurannassa.
  • Fennoskandiassa pesivät pikkusirkut talvehtivat Kiinan eteläosissa, joten muuttosuunta vie poikkeuksellisesti kauas itään.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni sirkkulaji. Juhlapukuisella koiraalla pää on kastanjanruskea, päälaki musta ja sitä halkoo pitkittäinen kastanjanruskea juova; korvanpeitteillä erottuu musta kaari. Nokan profiili on suoralinjainen. Ääntelyyn kuuluu terävä tsik -kutsuääni ja rytmikäs, sirisevä laulu.

Heimo

sirkut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Suosii kosteita rämeitä sekä ojitetuille soille perustettuja taimikoita; muuttoaikaan viihtyy myös rikkaruohoisilla pientareilla, ojien varsilla ja pelloilla.

Ruokavalio

Syö hyönteisiä, hämähäkkejä sekä siemeniä ja muita kasvinosia vuodenaikojen mukaan.

Käyttäytyminen

Maapesijä, jonka pesä on varvikon suojassa; poikaset lähtevät pesästä varhain ja emot huolehtivat niistä maastossa. Muuttaa pitkän matkan talvehtimaan Itä-Aasiaan; kevät- ja syysmuutto ajoittuvat myöhäiskevääseen ja alkusyksyyn. Kutsuääni on terävä tsik ja laulu rytmikkään sirisevä.

Lähteet

Ääni: Tim Vochten, XC947258, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/947258

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.35165

Tutustu myös