Lehtokerttu

Lehtokerttu

Sylvia borin

Tunnista lehtokerttu äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Lehtokerttu pesii suuressa osassa Eurooppaa sekä osissa Lähi-itää ja Keski-Aasiaa, ja talvehtii laajalla alueella Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se suosii valoisia lehti- ja lehtipuuvaltaisia sekametsiä, puutarhoja, lehtipuutaimikoita ja pellonreunametsiä, joissa on runsaasti aluskasvillisuutta. Suomessa lehtokertun yhtenäinen levinneisyys ulottuu Lapin eteläosiin, ja sen voi tavata joskus myös rehevästä tunturikoivikosta.

Tiesitkö tätä?

  • Lehtokertun kevätmuutto on aikaistunut seurantajakson aikana keskimäärin kahdeksalla vuorokaudella.
  • Lehtokerttu on esimerkkilaji siitä, kuinka pitkänmatkan muuttajat säätelevät muuttonopeuttaan lämpötilavaihtelujen mukaan.

Ääntely

Laulu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö, kauttaaltaan tasavärinen harmaanruskea kerttu, alapuoli vaaleampi; kaulansivuilla usein heikko harmaa sävy, jalat melko tukevat ja harmaat. Perustuntomerkki on näyttävien kuvioiden puuttuminen. Laulu on kirkassointinen, pulppuileva jokeltelu ilman mustapääkertulle tyypillisiä huilumaisia loppusävyjä; kutsu- ja varoitusääni on maiskuttava ”tsek-tsek”. Käyttäytyy huomaamattomasti ja piilottelee lehvästössä.

Heimo

kertut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Valoisat lehtimetsät ja lehtipuuvaltaiset sekametsät sekä puutarhat, lehtipuutaimikot ja pellonreunametsät, joissa on runsaasti aluskasvillisuutta; paikoin myös rehevät tunturikoivikot.

Ruokavalio

Pesimäaikana ravintona on pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä; muutolle valmistautuessa ja syksyllä marjat ja hedelmät korostuvat.

Käyttäytyminen

Myöhäinen kevätmuuttaja ja tyypillinen yömuuttaja. Syksyllä vanhat linnut muuttavat keskimäärin muutamia päiviä nuoria aiemmin. Lehtokerttu säätelee muuttonopeuttaan muuttoreitin lämpötilavaihtelujen mukaan; keväällä eteneminen on nopeaa, syksyllä hitaampaa. Suomessa ensimmäiset lehtokertut saapuvat tavallisesti toukokuun puolivälissä ja päämuutto on toukokuun lopulla–kesäkuun alussa. Syysmuutto alkaa elokuun alussa, huipentuu elokuun puolivälin jälkeen ja valtaosa on poistunut syyskuun alkuun mennessä; viimeisiä nähdään vielä lokakuussa. Suomessa rengastetut linnut suuntaavat pääosin lounaaseen, ylittävät Välimeren Italian kautta ja talvehtivat todennäköisesti keskisessä Afrikassa.

Lähteet

Ääni: Kalle Nibbenhagen, XC915281, CC BY 4.0 https://xeno-canto.org/915281

Ääni: Benoît Van Hecke, XC797945, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/797945

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33935

Tutustu myös