Mustajalkatylli

Mustajalkatylli

Anarhynchus alexandrinus

Tunnista mustajalkatylli äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustajalkatylli on pienikokoinen kahlaaja, jonka selkäpuoli on ruskeankirjava ja vatsapuoli sekä “kasvot” vaaleat. Tylleille tyypillinen tumma kaulus on tällä lajilla usein katkonainen ja näkyy vain kaulan sivuilla tummina läikkinä. Laji pesii subtrooppisilla rannikoilla sekä sisämaan alavilla järvillä ja lammilla, ja on levinneisyytensä pohjoisosissa muuttolintu.

Tiesitkö tätä?

  • Munat ovat usein puolittain hiekkaan hautautuneita.
  • Molemmat emot hautovat; naaras tyypillisesti päivällä ja koiras yöllä.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen kahlaaja, selkäpuoli ruskeankirjava ja alapuoli valkea; “kasvot” vaaleat. Tummasta kauluksestaan tyypillinen tyllille, mutta mustajalkatyllillä kaulus on usein katkonainen ja jää kaulan sivuille tummiksi läiskiksi. Silmä erottuu tummana ja sen takana on ruskea läikkä; nokka on lyhyt, tanakka ja tumma. Erottuu tyllistä heikomman pään kuvioinnin ja katkonaisen rintavyön perusteella.

Heimo

kurmitsat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

valkoinen, ruskea, musta, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Matalat suojaiset merenrannat sekä sisämaan alavien alueiden järvet ja lammet; suosii avoimia, hiekkaisia tai soraisia rantoja.

Ruokavalio

Sisämaassa se syö pääasiassa hyönteisiä, merenrannikolla äyriäisiä, nilviäisiä ja matoja.

Käyttäytyminen

Pesii maassa matalilla avoimilla hiekka- ja sorarannoilla; yleensä yksi pesye vuodessa, joskus kaksi. Molemmat emot hautovat ja poikaset ovat pesäpakoisia; ne oppivat lentämään noin kuukaudessa. Ruokaa etsiessään se juoksee lyhyitä pyrähdyksiä ja pysähtelee, kuten tyllit yleensä. Laji on muuttolintu levinneisyytensä pohjoisosissa.

Lähteet

Tutustu myös