Metsäkirvinen

Metsäkirvinen

Anthus trivialis

Tunnista metsäkirvinen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Metsäkirvinen on euraasialainen laji, jonka levinneisyys kattaa suurimman osan Euroopasta sekä läntisen ja keskisen Venäjän; se talvehtii trooppisessa Afrikassa ja Intian niemimaalla. Laji suosii avoimia havumetsäalueita, jopa hakkuuaukeita. Suomessa metsäkirvistä tavataan lähes koko maassa; se puuttuu lähinnä tunturi-Lapista. Laji on yksi maamme runsaslukuisimmista pesimälajeista: Suomessa pesii arviolta noin 2 miljoonaa paria.

Tiesitkö tätä?

  • Syysmuutto voi tuottaa Haliaksella useiden tuhansien, jopa yli kymmenen tuhannen yksilön päivämuuttoja.
  • Metsäkirvisen sulkasato on suomalaisista linnuista nopein, keskimäärin 32 päivää.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Harmaanruskea, tummaviiruinen yläpuoli ja viiruton yläperä; rinta ja kupeet beiget selvin viiruin (kupeilla heikommat), vatsa ja alaperä valkoiset. Jalat vaaleanpunertavat. Lyhyt ja käyrä takavarpaan kynsi erottaa sen niittykirvisestä, jolla kynsi on pitkä ja suorempi. Laululennossa nousee usein puusta ja liitää alas jalat roikkuen.

Heimo

västäräkit

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Suosii avoimia havumetsäalueita, jopa hakkuuaukeita. Pesii etenkin avoimissa mäntymetsissä ja rämeiden reunoilla, ja välttää liian tiheitä, sulkeutuneita metsiä.

Ruokavalio

Hyönteissyöjä: syö pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä, ja syksyllä myös siemeniä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja; monen muun varpuslinnun tavoin koiraat muuttavat keväällä naaraita aikaisemmin. Laulaa usein laululennossa, nousten puusta ja liitäen alas uudelle oksalle. Haliaksella kevätmuutto on vaatimaton, huippu osuu usein toukokuun alkuun, ja muutto hiipuu kesäkuun alkuun; syysmuutto alkaa heinä–elokuun vaihteessa, voimistuu nopeasti ja huipentuu elokuun puolivälistä loppuun, hiipuen syyskuun alussa.

Lähteet

Ääni: Carlo Fracasso, XC805240, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/805240

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707271, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707271

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32214

Tutustu myös