Maakotka

Maakotka

Aquila chrysaetos

Tunnista maakotka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Maakotka on holarktinen laji, jota tavataan laajoilla alueilla Pohjois-Amerikassa, Euraasiassa, Keski-Aasiassa ja jopa Luoteis-Afrikassa. Suurimmassa osassa levinneisyysaluettaan se on paikkalintu tai lähimuuttaja ja viihtyy vuoristoseuduilla ja yhtenäisillä metsäalueilla. Suomessa yhtenäinen pesimäalue kattaa maan pohjoisosat, ja eteläisimmät reviirit sijaitsevat Varsinais-Suomen pohjoisosissa ja Pohjois-Karjalassa. Maakotka on ollut yksi Suomen vainotuimmista lintulajeista: kanta kutistui laittoman pyynnin ja häirinnän takia noin 200 pariin, mutta täysrauhoitus on mahdollistanut elpymisen nykyiseen arviolta 430–470 parin tasoon. Laji on Suomessa vaarantunut.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella maakotkan esiintyminen painottuu syksyyn: suurin osa havaitaan syyskuun lopun ja marraskuun alun välissä, ja lokakuun päämuuton aikaan päiväsummat voivat yltää lähes kymmeneen yksilöön.
  • Maakotka on yksi maailman laajimmalle levinneistä kotkista.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, tummahko kotka, jonka niskassa on kullankellertävä sävy. Muodoltaan pitkähäntäinen ja suhteessa pienipäinen; siivet melko kapeat. Nuorilla yksilöillä erottuu vaaleita laikkuja siipien tyvessä sekä laaja vaalea pyrstön tyvi, jossa tumma kärkiraita. Erottuu merikotkasta pidemmän hännän ja pienemmän pään sekä kultaisen niskan perusteella.

Heimo

haukat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, oranssi, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy vuoristoseuduilla ja yhtenäisillä metsäalueilla.

Ruokavalio

Saalistaa pääasiassa pieniä ja keskikokoisia nisäkkäitä ja lintuja; käyttää myös haaskoja erityisesti talviaikaan.

Käyttäytyminen

Paikkalintu tai lähimuuttaja: vanhat linnut pysyttelevät yleensä reviireillään ympäri vuoden, kun taas nuoret linnut liikkuvat laajemmin ja muuttavat etelämmäs. Suomessa maakotka on osittaismuuttaja: nuoret ja esiaikuiset linnut muuttavat Ruotsin eteläosiin, Keski-Eurooppaan ja jopa Mustanmeren pohjoisrannikolle. Haliaksella tyypillinen muuttoreitti kulkee Hangon kaupungin yli, josta linnut usein kääntyvät takaisin itään tai jatkavat länsiluoteeseen kohti Kemiönsaarta.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC1145141, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1145141

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26727

Tutustu myös