Arokotka

Arokotka

Aquila nipalensis

Tunnista arokotka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Arokotka pesii ruohostomailla ja puoliaavikoilla Mustanmeren koillispuolelta Kazakstanin kautta Kiinaan ja Mongoliaan ulottuvalla alueella. Se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii pääsääntöisesti Afrikassa, Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Laji on maailmanlaajuisesti uhanalainen pesimäpopulaation nopean taantumisen takia; sitä uhkaavat elinympäristöjen katoaminen, vaino ja törmäykset voimalinjoihin. Suomessa arokotka on valtakunnallinen harvinaisuus, jonka havaitsee todennäköisimmin huhtikuun lopun–kesäkuun alun tai elokuun puolivälin–lokakuun lopun välillä.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa arokotkasta on vuoden 2022 loppuun mennessä 68 havaintoa.
  • Haliaksella arokotka on havaittu kolme kertaa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, enimmäkseen tummanruskea kotka, jolla on leveät siivet, suhteellisen lyhyt pyrstö ja eteen työntyvä pää ja kaula. Siipien alapinnalla erottuu usein vaaleampia peitinhöyhenalueita, erityisesti nuorilla yksilöillä voi olla vaaleita raitoja siipien ja pyrstön kärjissä. Erottuu maakotkasta lyhyemmän pyrstön ja tasaisemman siipiasennon perusteella; kiljukotkaa kookkaampi ja massiivipäisempi, pitkä suupieli antaa ”pitkänokkaisen” ilmeen.

Heimo

haukat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii ruohostomailla ja puoliaavikoilla Mustanmeren koillispuolelta Kazakstanin kautta Kiinaan ja Mongoliaan ulottuvalla alueella.

Ruokavalio

Pesimäalueillaan erikoistunut saalistamaan maaoravia ja muita pieniä nisäkkäitä; syö myös haaskoja ja ottaa tilaisuuden tullen matelijoita. Talvikaudella käyttää ravintonaan myös hyönteisparvia, raatoja ja kaatopaikkojen jätettä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka hyödyntää nousevia ilmavirtauksia liidellessään sekä muutolla että saalistaessaan. Voi kerääntyä ravintokohteille, kuten haaskoille.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.73542

Tutustu myös