Keräkurmitsa

Keräkurmitsa

Eudromias morinellus

Tunnista keräkurmitsa äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Keräkurmitsa on arktinen kahlaaja, jonka pääesiintymisalueet ovat Fennoskandian pohjoisosissa ja Pohjois-Venäjällä. Se pesii puurajan yläpuolisella tunturipaljakalla ja arktisella puuttomalla tundralla. Tunnettuja talvehtimisalueita on suppeilla alueilla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Suomessa laji pesii Lapin tuntureilla ja on runsain Enontekiön, Utsjoen ja Sallan seuduilla; pesimäkanta on arviolta 1 500–3 000 paria, ja keräkurmitsa on luokiteltu vaarantuneeksi.

Tiesitkö tätä?

  • Suomalaisia keräkurmitsoja on paikannettu talvehtimaan Algerian, Tunisian ja Libyan pohjoisosiin sekä levähtämään kevät- ja syysmuutolla Mustanmeren tuntumassa.
  • Keräkurmitsalla roolit ovat vaihtuneet: koiras hautoo ja hoitaa poikaset, ja naaras voi pariutua useamman koiraan kanssa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienehkö, siro kahlaaja lyhyellä nokalla ja kellanruskeasävyisillä jaloilla. Erottuu leveästä valkoisesta kulmakarvajuovasta, joka yhtyy niskassa, ja tummasta päälakista; kurkku on vaalea. Pesimäpuvussa rinnasta vatsaan ulottuu lämmin ruosteenruskea alue, jonka yläreunassa on selvä valkoinen poikkijuova ja alapuolella tumma vatsalaikku; talvipuku on hillitympi ja ilman tummaa vatsaa. Erottuu kapustarinnasta selvästi valkoisen kulmakarvan ja rinnan valkean poikkijuovan sekä siromman olemuksen perusteella; kapustarinta on suurempi ja yläpuoli voimakkaammin kullanhohtoinen ilman yhtä selkeää kulmakarvaa.

Heimo

kurmitsat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, harmaa, oranssi, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Puurajan yläpuolinen tunturipaljakka ja arktinen puuton tundra.

Ruokavalio

Pääosin hyönteisiä ja muita selkärangattomia, kuten kovakuoriaisia, toukkia, hämähäkkejä ja matoja; satunnaisesti myös siemeniä ja marjoja etenkin muutolla ja loppukesällä.

Käyttäytyminen

Pesii maassa avotunturissa; koiraat huolehtivat tyypillisesti haudonnasta ja poikasista, ja naaraat voivat pariutua useamman koiraan kanssa. On pitkämatkainen muuttolintu: kevätmuutto on nopea ja tapahtuu usein korkealla. Syksyllä yksilöitä nähdään eteläisemmässä Suomessa lähinnä elokuun lopussa–syyskuun alkupuolella.

Lähteet

Kuva: Oscar Hopgood, CC BY 4.0 https://www.gbif.org/occurrence/6320486309

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27597

Tutustu myös