Kangaskiuru

Kangaskiuru

Lullula arborea

Tunnista kangaskiuru äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kangaskiuru pesii suurimmassa osassa manner-Eurooppaa ja paikoin Luoteis-Afrikassa; pohjoiset ja itäiset populaatiot ovat lähimuuttajia, eteläiset paikkalintuja. Mieluisinta pesimäympäristöä ovat valoisat kalliomänniköt, harjut, hiekkakuoppien laitametsät ja kallioisten alueiden paahteiset männikkölaikut. Suomessa laji on keskittynyt eteläiseen maahan, ja levinneisyys jatkuu laikuittaisena Pohjois-Pohjanmaalle. Pesimäkanta on arvioitu 4 000–7 000 pariksi. Suomesta muuttosuunta on lounaaseen, ja rengaslöytöjä on saatu talvehtimisalueilta Alankomaista ja Ranskasta.

Tiesitkö tätä?

  • Kangaskiurun kevätmuutto aikaistui seurantajakson aikana keskimäärin 11 vuorokautta.
  • Suomen parhaat kangaskiurumuutot nähdään Haliaksella, missä päämuuttopäivinä on nähty usein useiden kymmenien ja toisinaan yli sadan yksilön päiväsummia.

Ääntely

Laulu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, ruskeankirjava ja lyhytpyrstöinen lintu, jolla on valkea silmäkulmajuova ja pieni töyhtö. Käsisiiven peitinhöyhenissä erottuu selvä mustavalkoinen laikku, ja hyvin lyhyt pyrstö korostuu lennossa. Koiras tekee pitkän, kiurumaisen laululennon; lyhyt pyrstö ja siiven mustavalkoinen laikku auttavat erottamaan sen esimerkiksi kiurusta.

Heimo

kiurut

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Valoisat kalliomänniköt, harjut, hiekkakuoppien laitametsät sekä kallioisten alueiden paahteiset männikkölaikut.

Ruokavalio

Syö pääosin hyönteisiä, hämähäkkejä ja siemeniä.

Käyttäytyminen

Pohjoiset ja itäiset populaatiot ovat lähimuuttajia ja varhaisia saapujia. Koiras esittää pitkää laululentoa ja voi laulaa myös puun latvasta, alkukesällä toisinaan yöllä. Suomessa ensihavainnot tehdään jo maaliskuun alkupuoliskolla, ja päämuutto etenee maaliskuun lopulta huhtikuun alkuun; syysmuutto alkaa elokuun lopulla ja huipentuu syys–lokakuun vaihteessa, viimeisiä nähdään vielä myöhään syksyllä.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC914816, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/914816

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707132, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707132

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32063

Tutustu myös