Heinäkurppa

Heinäkurppa

Gallinago media

Tunnista heinäkurppa äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Heinäkurppa on metsästyksen ja elinympäristöjen katoamisen vuoksi Euroopassa voimakkaasti taantunut kahlaajalaji. Se pesii Skandinavian tunturiniityillä sekä Itä-Euroopan kosteilla niityillä ja talvehtii Afrikassa, jopa hyvin etelässä. Suomessa laji on äärimmäisen uhanalainen, ja pesiviä lintuja on vain muutamia pareja.

Tiesitkö tätä?

  • Suomen ainoa ulkomainen heinäkurpan rengaslöytö on Namibiasta.
  • Koiraat kokoontuvat ryhmäsoitimelle ja esittävät omintakeista, suhisevaa soidintaa.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Ruskeapilkkuinen ja hyvin maastoutuva kahlaaja; vatsapuolen pilkut ovat pienempiä kuin selkäpuolen. Tanakampi kuin taivaanvuohi ja kooltaan taivaanvuohen ja lehtokurpan väliltä. Kutsuääni on matala, kyllästynyt “gäääh”, ja soidinääni omituinen, poukkoileva suhina.

Heimo

kurpat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, musta, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii Skandinavian tunturiniityillä ja Itä-Euroopan kosteilla niityillä. Muuttoaikoina tavataan rantaniityillä ja muissa kosteikoissa; viihtyy usein niityn kuivemmissa osissa.

Ruokavalio

Syö kastematoja ja hyönteisiä, joita se kaivelee mudasta ja ruohonjuuritasolta.

Käyttäytyminen

Koiraat soidintavat keväisin ryhmäsoitimella, naaras vastaa pesinnästä ja poikasten hoidosta. Muuttoaikoina linnut lepäilevät usein rantaniityillä. Haliaksella laji on harvinainen, ja havainnot painottuvat elokuusta lokakuuhun.

Lähteet

Ääni: Robert Petersen, XC994704, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/994704

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27665

Tutustu myös