Avosetti

Avosetti

Recurvirostra avosetta

Tunnista avosetti äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Avosetti on muuttokahlaaja, joka pesii matalilla merenlahdilla ja vesijättömailla laajalti Euroopassa sekä Keski-Aasiassa ja Afrikassa; Euroopan pesimäkanta on noin 60 000 paria. Laji talvehtii Afrikassa, Länsi-Euroopassa ja Välimeren alueella. Se on levittäytynyt pohjoiseen. Suomessa avosetti on ollut 1970-luvulta lähtien jokavuotinen vierailija, yleisimmin etelä- ja länsirannikolla; havainnot painottuvat kevääseen ja ovat 2000-luvulla yleistyneet.

Tiesitkö tätä?

  • Avosetin ensipesintä Suomessa todettiin kesällä 2021.
  • Avosetin ylöspäin kaartuva nokka siivilöi ravintoa matalasta vedestä sivuttaisin päänheilautuksin.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Helppo tunnistaa ylöspäin kaartuvasta nokasta, pitkistä sinertävistä jaloista sekä selkeästä mustavalkoisesta höyhenpuvusta (aikuisilla musta päälaki ja niska sekä mustat kuviot siivissä, muuten valkoinen). Nuorilla kontrasti on himmeämpi, mustat sävyt ruskeampia. Ääni on kirkas, toistuva ”plyyt-plyyt”.

Heimo

avosetit

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii matalilla merenlahdilla, suola-altailla ja vesijättömailla; viihtyy matalilla, hieman mutaisilla rannoilla.

Ruokavalio

Syö vesihyönteisiä, äyriäisiä ja muita vedessä ja mudassa eläviä selkärangattomia; hakee ravintonsa siivilöimällä matalassa vedessä nokkaa sivuttain heilauttaen.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka pesii yhdyskunnissa ja puolustaa pesiään äänekkäästi. Ruokailee kahlaten tai uiden matalassa vedessä.

Lähteet

Tutustu myös