Raroh velký

Raroh velký

Falco cherrug

Poznej druh raroh velký podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi vzácný

Raroh velký je mohutný sokol otevřených krajin, hnízdící od střední a východní Evropy napříč Asií až k dalekému východu. Je převážně tažný a zimuje v teplejších oblastech severní Afriky, Arabského poloostrova a jižní Asie. Ohrožuje jej úbytek vhodného prostředí, znečištění i pronásledování.

Víš, že…?

  • Často využívá opuštěná hnízda větších ptáků na stromech, ale zahnízdit může i na zemi či na skalních římsách.
  • Mladí ptáci jsou nápadně jednotvárněji hnědí než dospělí.

O druhu

Určování

Velký, robustní sokol s dlouhými, poměrně širokými křídly a delším ocasem; svrchu hnědý, spodina světlá s podélnými hnědými šmouhami. Hlava bývá světlejší s nevýrazným „vouskem“ oproti sokolu stěhovavému, který má výraznou tmavou lícní pásku a více příčně pruhovanou spodinu. V letu působí raroh velký hnědavěji, s méně špičatými křídly a delším ocasem; mladí jedinci jsou celkově jednotvárněji hnědí.

Čeleď

Falconidae

Velikost

Velký (vrána)

Barvy

hnědý, bílý, šedý

O prostředí

Upřednostňuje rozsáhlé otevřené krajiny s řídkým porostem stromů, jako jsou stepi a sušší nížiny, kde má dobrý rozhled a dostatek kořisti.

Potrava

Převážně loví hlodavce a menší až středně velké ptáky; kořist pronásleduje rychlým přímým letem nad otevřeným terénem.

Chování

Většinou táhne mezi hnízdišti a zimovišti. Hnízdí na zemi, na skalách nebo v opuštěných hnízdech jiných druhů a je teritoriální v období hnízdění. Loví aktivně v otevřené krajině, často razantním přímým útokem.

Zdroje

Podívej se také