Sammetshätta

Sammetshätta

Curruca melanocephala

Känn igen sammetshätta på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Sammetshättan är en kompakt sångare som är vanlig runt Medelhavet och till största delen stannfågel. Arten förekommer i många låglänta miljöer och bygger ofta boet lågt i buskar. Beståndet bedöms som livskraftigt.

Visste du det här?

  • Arten flyttades 2020 från släktet Sylvia till Curruca efter genetiska studier.
  • Sammetshättan är en mycket sällsynt gäst i Norden.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Liten sångare (13–14 cm). Hanen har svart huva, röd ögonring och rött öga, vit strupe, grå ovansida och ljusare undersida. Honan har grått huvud, vit strupe och brunare dräkt. De yttre stjärtpennorna och stjärthörnen är vita. Det hårda, skramlande lätet är karakteristiskt.

Familj

Sylviidae

Storlek

Pytteliten (kungsfågel)

Färger

grå, svart, vit, röd

Om livsmiljön

Utpräglad generalist i låglänta miljöer, från högvuxna buskmarker och macchia till öppen skog och trädgårdar; upp till omkring 1 300 meters höjd, högre i Nordafrika.

Föda

Främst insekter, men även bär och annan mjuk frukt.

Beteende

Rör sig vant i täta buskage och håller sig ofta dold. Locklätet är ett snabbt, hårt skrammel, och sången en snabb, pladdrig ramsa med inslag av visslingar. Boet byggs lågt i snår.

Källor

Upptäck också