Pikkukajava

Pikkukajava

Rissa tridactyla

Tunnista pikkukajava äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pikkukajava pesii pohjoisilla merialueilla Pohjois-Amerikan rannikoilta Grönlantiin, Islantiin, Brittein saarille, Länsi-Ranskaan ja Norjaan sekä arktisilta saarilta Itä-Siperian ja Alaskan rannikoille. Se pesii suurina yhdyskuntina jyrkillä merenrantakallioilla ja talvehtii pääosin pohjoisella Atlantilla, Jäämerellä ja Barentsinmerellä. Euroopan pesimäkanta on arviolta noin kaksi miljoonaa paria, mutta se on vähentynyt viime vuosikymmeninä jopa 40 %; laji on maailmanlaajuisesti uhanalainen, ja uhkia ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamat ravintotilanteen muutokset, ympäristömyrkyt ja öljyonnettomuudet. Suomessa pikkukajava on säännöllinen mutta harvalukuinen läpimuuttaja, jonka muutto painottuu syksyyn; pohjoisella Itämerellä se on hyvin harvalukuinen talvehtija.

Tiesitkö tätä?

  • Pikkukajavalla on kolme varvasta, kun useimmilla muilla lokeilla on neljä.
  • Pikkukajava pesii kapeilla kallionkielekkeillä, joilla muut lokit eivät pystyisi pesimään.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen lokki, jonka pää ja vartalo ovat valkoiset, selkä ja siivet harmaat ja siivenkärjet puhtaan mustat ilman valkoisia täpliä. Nokka on keltainen ja jalat mustat; erottuu muista lokeista myös kolmivarvaisuudellaan. Nuorella linnulla siivissä on musta M-kuvio ja niskassa musta laikku.

Heimo

lokit

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, harmaa, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Arktiset ja subarktiset merialueet; pesii jyrkillä merenrantakallioilla ja oleskelee pesimäkauden ulkopuolella pääosin avomerellä.

Ruokavalio

Syö avomerellä pintavedestä pieniä kaloja, äyriäisiä ja muuta eläinplanktonia; hyödyntää myös kalastusalusten jätteitä.

Käyttäytyminen

Pesii kalliojyrkänteiden kapeilla kielekkeillä suurissa yhdyskunnissa, palaa usein samoille pesäpaikoille, ja monet parit pysyvät yhdessä useita vuosia. Pesimäkauden ulkopuolella viettää aikansa avomerellä kaukana rannoilta; muutolla liikkuu usein yksittäin tai pienissä parvissa.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1143440, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1143440

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27782

Tutustu myös