Jääkuikka

Jääkuikka

Gavia adamsii

Tunnista jääkuikka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Jääkuikka pesii arktisella tundralla Alaskassa, Kanadassa ja Venäjän Siperiassa, missä kannan arvioidaan hieman taantuneen. Euroopassa laji talvehtii enimmäkseen Norjan rannikolla. Suomessa jääkuikka on vuodesta 1973 alkaen ollut harvalukuinen, kuitenkin jokavuotinen läpimuuttaja, jonka enimmät havainnot on tehty Pohjan- ja myös Suomenlahdella ja keskittyvät toukokuulle.

Tiesitkö tätä?

  • Jääkuikka on kuikista suurin.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Erittäin suurikokoinen kuikka, musta–valkokirjava yleisvaikutelma: pää tumma, vatsapuoli valkea ja selässä selkeä ruutukuvio. Erottuu massiivisesta banaaninkeltaisesta, suorasta nokasta, joka on selvästi vaaleampi kuin muilla kuikkalajeilla.

Heimo

Gaviidae

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

musta, valkoinen, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii puuttomalla arktisella tundralla; talvehtii rannikkovesillä, enimmäkseen Norjan rannikolla. Muuttoaikoina viihtyy myös suurilla järvillä ja jokisuistoissa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa kaloja, jotka se pyydystää sukeltamalla.

Käyttäytyminen

Muuttolintu; keväällä muuttavista valtaosa on juhlapukuisia, ja syksyllä talvehtimaan muuttavat ovat yleensä nuoria tai talvipukuisia.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.25840

Tutustu myös